Avatar
Amski
Ylläpitäjä
Viestit: 27
Liittynyt: 26 Helmi 2017, 09:29

Ilta-Sanomat 23.2.2017: Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

10 Maalis 2017, 22:44

http://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005098837.html
Aseksuaali on yhtä ehjä ja kokonainen ihminen kuin kaikki muutkin, kertoo ennakkoluuloja tämän tästä kohtaava aseksuaali Jenni Hujanen.
Aseksuaalisuudesta puhutaan muun muassa seksuaalisena suuntautumisena, henkisenä häiriönä tai jopa sairautena. Jenni Hujanen määrittelee aseksuaalisuutensa yksinkertaisesti luonteenpiirteekseen. Hän on kokonainen, ehjä ihminen, vaikka hän ei tunne seksuaalista kiinnostusta eikä hänellä ole seksielämää.

– Aseksuaalisuus ja selibaatti sekoitetaan usein keskenään. Selibaatissa ihminen kieltäytyy tai pidättäytyy seksistä, aseksuaalilla ei alun perinkään ole haluja harrastaa seksiä. Meitäkin toki on monenlaisia. Olen joskus yrittänyt lukea eroottista kirjallisuutta ja katsonut pornoakin, mutta ne eivät tuottaneet sen erikoisempia tuntemuksia, Jenni sanoo.

Seksikokemukset ovat aina jälkikäteen kaduttaneet. En ole saanut niistä mitään.
Hän pystyy kuitenkin tuntemaan romanttisia tunteita, Jenni viehättyy sekä miehistä että naisista. Jenni on ollut sinkkuna parin vuoden ajan. Seksittömyys on kestänyt hieman kauemmin. Tällä hetkellä Jenni ei halua parisuhdetta, vaikka myöntää silti ajoittain kaipaavansa läheisyyttä, kumppanuutta ja asioiden yhdessä tekemistä.

– Yksin eläminen on henkisesti helpompaa, kun ei tarvitse murehtia kumppanin seksitarpeista. Seurustelusuhteissa seksi on ollut vain pakollinen paha, kun partnerin on halunnut pitää tyytyväisenä. Aseksuaalin kanssa seurustelu ei varmasti ole ongelmatonta. Halujen epätasapaino on hyvin yleinen keskustelunaihe nettiyhteisöissä, Jenni kertoo.

”Suorituskeskeinen akti ahdistaa”

Jennillä ei ole orgasmin saamiselle mitään fyysistä estettä.

– Muutaman kumppanin kanssa olen orgasmin saanutkin, mutta suorituskeskeinen akti ahdistaa. Seksikokemukset ovat aina jälkikäteen kaduttaneet. En ole saanut niistä mitään. Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt, Jenni sanoo.

Jenni tuli hiljattain virallisesti ”ulos kaapista”. Avoimuus asian suhteen on aiheuttanut monenlaisia reaktioita. Kannustavaa palautetta on tullut tuntemattomilta paljon, myös lähipiirissä suhtauduttiin pääsääntöisesti hyvin.

– Äiti edelleen säpsähtää ja pyytää äkkiä anteeksi, jos jokin seksijuttu tulee puheeksi. Usein ihmiset hämmentyvät; sinä olet aseksuaali, mutta vitsailet seksistä ja heität noin kaksimielisiä juttuja! Minulla ei ole seksielämää, mutta se ei vaikuta puheisiini saati luonteeseeni, Jenni toteaa.

”Aina tulee se pakollinen et vain ole saanut kunnon seksiä -läppä”

Seksittömyydestä ollaan erittäin kiinnostuneita ja Jenni mielellään levittääkin asiallista tietoa. Aseksuaalisuuteen liittyy hänen mukaansa paljon epäilyksiä ja harhaluuloja. Se saatetaan nähdä vain elämänvaiheena, hormonihäiriönä tai jopa täysin humpuukina. Arvellaan, että kunnolla rakastuminen herättää myös seksihalut.

– Aina tulee sitten se pakollinen ”et vain ole saanut kunnon seksiä, mennäänkö sänkyyn?” -läppä. Kunnioitan jokaisen mielipidettä, enkä yleensä jaksa välittää. Joskus annan kyllä samalla mitalla takaisin!

Jenni etsi aktiivisesti tietoa aseksuaalisuudesta netistä. Itse tehty ”diagnoosi” syntyi kolme vuotta sitten 21-vuotiaana. Itsensä määrittelemisen kautta syntyi itsevarmuus. Enää ei tarvinnut olla yksin asian kanssa, kun nettiyhteisöistä löytyi samoin tuntevia ihmisiä.

– Oivalsin nopeasti, että tämä on minun juttuni. Aseksuaalisuus ei minulle ongelma, päinvastoin. Olen paljon onnellisempi nyt, kun olen ymmärtänyt, mitä olen. Pidän ylpeänä oikean käden keskisormessa mustaa sormusta, jotta muut samanhenkiset voivat tunnistaa minun kuuluvan joukkoon, Jenni sanoo.
Pasi Karppi

Palaa sivulle “Aseksuaalisuus julkisuudessa”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa